Suveniri Županja

 

 

O Domaća radinost željka Ćosić

Domaća radinost Željka Ćosić svoje sjedište ima u prekrasnom malom gradu Županja koji se nalazi u istočnoj regiji hrvatske, Slavoniji dok administrativno pripada Vukovarsko-Srijemskoj Županiji. Županja je poznata po svojoj dugogodišnjoj povijesti. Na popisu stanovništva iz 2011. godine grad je imao 12090 stanovnika čime je bio treći grad po broju stanovnika u Županiji.

Glavna karakteristika grada Županja je njen položaj pored rijeke Save, a prostire se na 88,94 kvadratna kilometra i sjedište je mikroregije Županjska Posavina. Rijeka Sava je žila kucavica Županje te je uz nju oblikovana cijela povijest grada kojeg karakteriziraju ruralna arhitektura, prekrasne ravnice te je cijela okružena prekrasnim hrastovim šumama. Prekrasan mali granični grad koji se diči prvi igranjem nogometa i tenisa u Hrvatskoj.

Županja se nalazi na sjecištu glavnih prometnih pravaca kao što su autocesta A3 koja povezuje Europu i Bliski Istok, te je veza sa susjednom državaom Bosna i Hercegovina sa svojim graničnim prijelazom Županja.

Svakako Vam preporučujemo da posjetite ovaj mali gradić, gdje se spajaju prekrasna zlatna ravnica sa plavim nebom, osjetite bogatu povijest grada te ljepotu originalnih slavosnkih običaja, nošnji, kulturološkog nasljeđa, folklora te saznajte što je to slavonska duša koju su stoljećima ponosno kreirali Županjci.

Mnogobrojne vinske ceste te važni biciklistiški pravci koji prolaze Županjom su dodatak ponudi grada, no uz to mi Vam preporucujemo da krenete u polagano istraživanje Županje i okolnih slavonskih sela kako bi poslusali prekrasne zvuke tamburice, povezli se u kočijama, upoznali snaše i bećare te probali prekrasne slavonske specijalitete.

Ako tražite aktivni odmor, morat ćete malo dublje zagrebati u ponudu Županje, ali svakako bi Vam preporučili savski nasip po kojem možete džogirati uz prekrasnu prirodu i pogled na Savu, a svakako preporučujemo ljetno kupanje na obali Save na ukrašenom i kontroliranom kupalištu “Poloji”.

Za mirniji odmor, roštilj te uživanje u stoljetnoj hrastovoj šumi, preporučujemo odmaralište Virovi koje se nalazi na rubnim dijelovima Županje.

 

Povijest

Županja se prvi puta spominje u takozvanoj Lazarusovoj Velikoj kartu Ugarske koja datira iz 1528. godine iz grada Inglostadt i to kao “Zapano blacio” što u prijevodu znači Županje blato i to kao mala vojna postaja Otomanskog carstva koja je bila zaduzena za transport dobara za lokalno stanovništvo s obje strane Save.

Za vrijeme Osmanskog carstva Županja je pripadala Ivankovu odnosno Iločkom sandžaku. Nakon poraza Osmanskog carstva 1638. u Beču, u jesen 1687. Osmanska vojska je koristila postaju u Županji za bijeg od Austrijske carske vojske te je ostalo sjedište sve do pomicanja granice preko Save.Domaće stanovništvo je bilo uključeno u zaštitu granice te su svi muškarci od 16 do 60 godina starosti bili pod strogim režimom vojne službe. A upravo zbog tog čuvanja granice je duž cijele Save građeno mnogo stražarskih kula. 1761. godine počelo je plansko građenje kuća u redu (šor), a prvi nasip na Savi je napravljen 1764.

Upravo zbog te daleke povijesti, mi u svom poslu često koristimo:

  • Slavonski motivi Županja
  • Šokačke boce Županja
  • Zlatovez Županja
  • Zlatni klas Županja
  • Šlinga Županja
  • Slavonske boce Županja
  • Ručni rad Županja

 

Tijekom 18. stoljeća Županje Blato je uspostavljeno kao jako bitno granično mjesto što je dovelo do povećanja broja stanovnika, što je nažalost zaustavljeno kugom iz 1781.

1861. je osnovana Nacionalna knjižnica kao prva takva u Slavosnkom dijelu Vojne Krajine. A jedan od glavnih razloga je to što je već tada počela slabiti vojna i administrativna disciplina, što je dovelo do totalne demilitarizacije 08. kolovoza 1873. godine te se Županja počinje povezivati sa Banskom Hrvatskom.

Iako nije bilo velikih vojnih operacija u ovom području, Županja je bila jako pogođena Prvim svjetskim ratom. Za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenica, Županja je bila dio distrikta koji je uključivao Županju i 13 okolnih sela.

Od 1963. godine Županja je službeno dobila status grada, a glavni pokretač socijalnih i kulturnih događanja u vremenu nakon Drugog svjetskog rata je bilo Javno Sveučilište. 1953. godine Zavičajni muzej je otvorio svoja vrata, a 1969. godine je svoje emitiranje započeo Radio Županja.

Bitno je napomenuti i da je glavni poketač razvoja i dobivanje urbanog karaktera bila Tvornica tanina koja je u Županji djelovala od 1884. do 1932. godine.

 

U Domovinskom ratu Županja je dala svoj doprinos osnivanjem i radom 131. brigade Hrvatske vojske (od 25. listopada 1991. godine). Mnogi su poznati županjci dali svoj doprinos na mnogim bojištima diljem Hrvatske. Postoji i jedan neslavni rekord da je u Županji najduže neprekidno trajala opća opasnost u Hrvatskoj od 1261 dan (od 29. travnja 1992. pa sve do 12. listopada 1995. godine).

Upravo zbog tih ponosnih sjećanja koja se vežu za Županju, ukrašavanje stakla je u svoje usluge uvrstila:

 • Ukrasne boce Županja
 • Unikatni pokloni Županja
 • Pokloni za godišnjice Županja
 • Pokloni za vjenčanje Županja
 • Posebne boce Županja
 • pokloni za rođendan Županja

 

Ekonomija Županje

Iako se u zadnje vrijeme jako puno priča o stagnaciji Slavonske privrede, ni Županja nije izbjegla tu sudbinu, no sve jedno se i dalje donekle drži, a glavni pokretači ekonomije su veliki poslovni subjekti kao što su Tvornica šećera “Sladorana”, Tvornica poljoprivrednih strojeva “Same Deutz-Fahr”, Tvornica stočne hrane “Fooder”, Mljekarska industrija koja je u sastavu varaždinske “Vindije”, drvoprerađivačka industrija koja se nalazi u koncernu “TVIN Virovitica”, te trgovački lanac Patričar koji se 2015. godine našao među 400 najvećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj.

 

Svi smo svjesni velikih problema koje su nastale gospodarskom krizom, a upravo zbog toga Domaća djelatnost Željka Ćosić nudi fantastične cijene te još:

 • najpovoljnije ukrasne boce Županja
 • jeftine vaze Županja
 • najbolji pokloni Županja
 • povoljni šatori Županja
 • iznajmljivanje šatora Županja
 • jeftino organiziranje svatova Županja
 • jeftini ukrasi Županja

 

Šport i kultura

 

 

Kako se županja razvijala u svim smjerovima, tako je i ekonomija rasla, a najvise zahvaljujući velikom potisku iz Engleske. U Slavoniji, a ponajviše u Županji i okolnim područjima, novopridošli investitori su istraživali mogućnost iskorištavanja velikih površina šuma, pa je tako nastala i tvornica tanina. Novi ulagači su donijeli svoj način života, uključujući uživanje što je uključivalo nogomet i tenis.

Engleski industrijalisti koji su pristigli s tvornicom tanina pred kraj 19. stoljeća su ostavili veliki sportski utisak. Kako se tvornica razvijala, tako su se zapošljavali i lokakni muškarci. Kako su englezi većinom igrali nogomet između sebe, postalo im je jasno da im je potrebno još igrača pa su pomalo uvodili i lokalno stanovništvo u njihov, do tada županjcima nepoznati, sport nogomet. Počeli su sa svojim igrama nakon radnog vremena sa malom kompaktnom kožnom loptom. Kako se sve više i više lokalnih momaka zanimalo za taj novi sport, englezi su zajednici poklonili spomenutu nogometnu loptu kao poklon.

1979. je ta lopta pronađena u karakterističnoj stražarnici za nadzor granice. Lopta je bila napravljena od prirodne kože. Njezin vlasnik nije uopće znao kakvo blago posjeduje, pa je tek kasnije lopta poslana na testiranje u Karlovac kako bi se utvrdila starost lopte. Na temelju kože, utvrđeno je da je lopta stara između 90 i 110 godina. Kasnije je lopta poslana na daljnja istraživanja u Englesku gdje je potvrđeno da lopta datira iz 1880-ih.

Upravo zbog toga, nogometni stadion u Županji nosi naziv “Spomen stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj”. Neki od športskih klubova koji djeluju u Županji su:

 • Nogometni klub “Graničar Županja”
 • Teniski klub “Županja 1881”
 • Rukometni klub Županja
 • Košarkaški klub Županja
 • Nogometni klub “Sladorana Županja”
 • Šahovski klub “Sladorana”
 • ITF Tae kwon do klub “Tigar Županja”
 • Nogometni klub “Županja 77”
 • Aikido Društvo “Županja”

 

Najzanimljivije o Županji

  • Prvo igranje nogometa i tenisa u Hrvatskoj je zabilježeno u Županji
  • Srećko Albini – jedan od prvih hrvatskih skladatelja je rođen u Županji
  • Izumitelj cepelina David Schwarz je proveo veliki dio svog života u Županji
  • Prvi rock band (iz 60-ih godina 20. stoljeća) su bili “Lotosi”, poznati u cijeloj Jugoslaviji
  • Band “Opća opasnost” je nastala u Županji

 

Kako smo ponosni što smo iz male Županje krenuli u ovaj hobi, isto tako Vam moramo reći da radimo na području cijele Slavonije i Baranje, pa sve do Zagreba. Ako imate bilo kakav upit, htjeli bi porazgovarati s nama, u našoj galeriji ste pronašli nešto zanimljivo, kontaktirajte nas na broj telefona 0989962148 ili nam se javite putem maila preko naše kontakt forme.

Možete nas pronaći i na:


Ocjenjeno 4.7/5 na temelju 43 ocjene korisnika

Domaća Radinost Željka Ćosić
Trg prof. Martina Robotića 1, Županja , 32275

Broj telefona: 098 996 2148

Radno vrijeme: Ponedjeljak-Subota, 09:00-19:00 Način plaćanja: Sve glavne kreditne kartice te gotovina